Verzorging van je baby deel 1

   Baby    Baby verzorging    Verzorging baby deel1

Hoe je je baby moet verzorgen, is iets wat je eigenlijk pas leert van je kraamhulp. De meeste vrouwen (en de literatuur) zijn er van tevoren nog niet zo mee bezig. Toch willen veel vrouwen, daar juist iets is meer over weten vóór de bevalling. Ook veel vrouwen worden erg zenuwachtig aan het einde van de kraamtijd, bij de gedachte dat ze straks met die kleine alléén thuis zijn en niet weten wat ze moeten doen. Maak je alsjeblieft geen zorgen, wij hebben het één en ander voor je op een rijtje gezet en de rest gaat gewoon vanzelf. Je hebt namelijk ook altijd je gezonde verstand en je moederinstinct nog.

Autostoeltje

Vervoer je kind altijd in een goedgekeurd autostoeltje. Te herkennen aan het ECE-Keurmerk, waarvan het goedkeuringsnummer moet beginnen met 03. Bevestig het stoeltje op de juiste manier en zorg dat de gordel niet beschadigd is. Het veiligst kun je je kindje op de achterbank vervoeren, zó dat hij/zij achteruit rijdt. Nooit het autostoeltje voor in de auto plaatsen, wanneer je auto is voorzien van airbags.
Laat je kindje niet langer dan ± 2 uur per dag in het autostoeltje zitten, dat is niet zo goed voor de ontwikkeling van het ruggetje. Je kunt best je baby eens wat langer in het stoeltje laten, wanneer je bijvoorbeeld een dagje op pad gaat en de reis heen al 1,5 uur duurt, maar maak er geen gewoonte. Gebruik het autostoeltje niet i.p.v. het wipstoeltje.

Tip: Autostoeltjes winkel

Op zoek naar de perfecte autostoel voor uw baby of kind? Dan bent u bij hen aan het juiste adres. Topmerken zoals Maxi Cosi, Romer, Cabino en Recaro nieuw uit voorraad leverbaar. Alle modellen zoals Cabriofix, Priori SPS, Tobi, Pebble, Citi, Priori, Pearl, Rodi, Mura, Zapp, Buzz, Cameleon, Kid en King leverbaar tegen een scherpe prijs. Ook een keuzehulp voor uw autostoeltje vindt u op Autostoeltjes. Bij deze keuzenhulp maken zij o.a. gebruik van de autostoelen testresultaten van de ANWB en Consumentenbond. Bol.com Autostoeltjes bezorgt je bestelling in 2 dagen thuis (Nederland en België).

Badderen

Zorg dat je alles van tevoren klaar hebt staan en hebt voorbereid:

  • verwarm de kamer voor op ± 23°C;
  • zet het badje op standaard, zo dicht mogelijk bij de commode;
  • badwater hoort 37°C te zijn (badthermometer);
  • eventueel wat verzorgende olie, ernaast, nog niet erin;
  • handdoekje, hydrofiel luier en een hydrofiel washandje;
  • (vloeibare)zeep, babyolie of bodylotion. Eventueel haarlotion.
  1. Was je baby op de commode. Begin eerst met het washandje in het schone water te dompelen en het gezicht van je kindje voorzichtig te wassen. Doe dat langzaam en begin zachtjes over de wangetjes en doe dan de rest, anders schrikt je kindje zo erg.
  2. De oogjes maak je schoon van buiten naar binnen, zodat je het vuil niet in de oogjes wrijft.
  3. Dan pak je wat zeep en maak je, indien nodig, het washandje nog even opnieuw nat. Je begint het bolletje/haartjes te wassen (de haartjes 1 x per week met zeep wassen, de rest van de tijd met wat schoon water) en dan zo verder het hele lijfje. Op het laatst pas de billetjes. Let goed op alle plooitjes.
  4. Daarna ga je je baby afspoelen. Je pakt je kindje aan de ene kant onder het hoofdje/schoudertjes door, bij de oksel beet en aan de andere kant met één hand onder de billetjes. Je kunt ook eventueel je duim aan de bovenkant in de lies houden en met vier vingers aan de achterkant op de billetjes (dat noemen we basisbevestigend dragen)
  5. Je kindje na het badderen goed afdrogen, let hierbij op de plooitjes bij je armen, benen en billen en vergeet het halsje niet. Blijven deze gedeelten langdurig vochtig, dan kunnen er smetvlekken ontstaan.

Nagels verzorgen van je baby

De nagels van een baby tot 6 weken oud mogen niet geknipt worden. De nageltjes zijn dan nog vastgegroeid aan de huid en hij/zij kan dan een nagelrieminfectie oplopen. Je kunt je een beetje korter maken door ze te vijlen met een kartonnen vijltje.

Haren

De haartjes van je baby ongeveer 1 maal per week wassen met zeep en grondig uitspoelen. Vaker kan de vorming van ‘berg’ (witte korstjes of schilfers op de hoofdhuid door een opeenhoping van talg) in de hand werken.

Heeft je kindje toch berg, dan de hoofdhuid voor een nachtje insmeren met olie of vaseline, zodat je de korstjes er makkelijk vanaf haalt. Met een lauw washandje of een ansichtkaart kun je ze makkelijk verwijderen. Je hoeft met berg in principe niet naar de huisarts, alleen wanneer er een ontsteking ontstaat (lelijke rode plekken).

Luiers

In principe verschoon je de luier net voor iedere voeding, verder natuurlijk indien nodig. Je kindje kan luieruitslag krijgen (rode, schrale plekjes, soms open wondjes, blaasjes of witte puntjes rond de billen en geslachtsdelen). Wanneer je deze niet behandeld/verzorgd zal het erger worden en het is (erg) pijnlijk voor je kindje.

Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Urine en ontlasting irriteren de huid dus verschoon regelmatig. Poepluiers direct (zo snel mogelijk) verschonen. Verzorg de huid met een goede billencrème. Wanneer er sprake is van luieruitslag kun je de billen schoonmaken met water of zachte oliedoekjes (geen gewone billendoekjes gebruiken, die bevatten zeep en prikken op de kapotte babyhuid). Daarna zachtjes droogdeppen en aan de lucht laten drogen. Wanneer het kan, lekker even een poosje in de blote billetjes laten liggen. Daarna insmeren met een goede billencrème en een luiertje aan.

Ogen

De oogjes maak je schoon van buiten naar binnen, zodat je het vuil niet in de oogjes wrijft. Wanneer oogjes ontstoken zijn (dicht gekleefd met gele pus en korstjes) van buiten naar binnen schoonmaken met een watje met gekookt en afgekoeld (mag lauw zijn) water. Was daarvoor eerst grondig je handen. Gebruik voor ieder oog een nieuw watje. Pas op met opgedroogde korstjes, die kunnen hard en scherp zijn en de huid rond de babyoogjes beschadigen!

Was na het schoonmaken weer grondig je handen, om niet het andere oog van je baby of jezelf te besmetten. Je kunt eventueel ook een druppeltje borstvoeding in het oogje spuiten, dat werkt ook ontsmettend. Gaat het op deze manier niet vanzelf over, ga dan even langs de huisarts, er is dan waarschijnlijk sprake van een virus of bacteriële infectie. Hiervoor zal hij/zij een gel voorschrijven zoals bijvoorbeeld Fucithalmic.

Naar buiten gaan

Wat zijn de richtlijnen voor de eerst keer naar buiten gaan?

  • Je kindje is terug op zijn/haar geboorte gewicht.
  • Je kindje houdt zichzelf goed op temperatuur.
  • Het weer is redelijk (kou kan minder kwaad dan regen, sneeuw, mist of wind). Je kunt de wagen voorverwarmen met een warme kruik, maar die mag niet in de wagen blijven liggen tijdens de wandeling.
  • Je kleed je kindje zoals jij zelf gekleed gaat. Alleen het hoofdje moet de eerste tijd bedekt zijn met een mutsje. Daar verliest jouw kindje erg veel lichaamswarmte. Baby’s met veel haar zullen daar weer minder last van hebben.
  • Je legt je kindje nooit in de felle, directe zon.
  • Let op dat je de kap van de kinderwagen niet volledig dicht doet, dan kan het gaan broeien in de wagen. Je kunt wel een parasolletje aan de kinderwagen bevestigen.