Koemelkallergie tips bij baby's - voedselallergie baby

   Baby    Borstvoeding en fles    Koemelkallergie tips bij baby

blog over baby's en mama zijn

Marieke   •    volg mij
Blog van 16 April 2018

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een reactie van het lichaam op een eiwit uit de voeding. De meest voorkomende allergieën zijn; koemelk, kippenei, pinda en noten. Aangezien baby’s alleen maar melk drinken is koemelkallergie bij deze doelgroep de meest voorkomende allergie.

Ongeveer 2 tot 5 % heeft er last van. De diagnose wordt vaak in het eerste levensjaar gesteld en veel kinderen groeien eroverheen. Komt er allergie in de familie voor dan is de kans dat je baby een koemelkallergie kan krijgen iets hoger.

Niet verwarren met lactose-intolerantie

Sommige mensen zijn gevoelig voor melk maar hebben geen allergie. Dan kan er sprake zijn van een lactose-intolerantie. Het lichaam heeft dan te weinig enzym lactase waardoor het melksuiker slechter verteerd wordt en klachten geeft zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Lactose-intolerantie komt bij zuigelingen overigens bijna nooit voor.

Wat kunnen klachten zijn?

De klachten bij koemelkallergie zijn onder te verdelen in 4 groepen:

  • Huidklachten, zoals jeuk en eczeem
  • Maag- en darmklachten, zoals darmkrampen, overmatig spugen, verstopping en/of diarree
  • Luchtwegklachten, zoals astma en verstopte neus
  • Algemene verschijnselen, zoals groeiachterstand en overmatig huilen

Meestal gaat men uit van twee of meerdere klachten (uit verschillende groepen) voordat er verder onderzoek wordt gedaan.

Koemelkallergie bij je baby, en dan?

Is er een vermoeden dat er sprake kan zijn van een koemelkallergie? Dan kan de arts door middel van een eliminatie provocatie re-eliminatie test de diagnose stellen. Dit gebeurt niet altijd maar is wel de gouden standaard. Het betekent dat eerst de koemelkeiwitten uit de voeding worden gehaald en daarna weer terug gebracht worden om te bepalen of de klachten dan ook terugkomen. Is dat zo, dan kun je de diagnose stellen.

Geef je borstvoeding, dan ga je vervolgens zelf op een koemelkvrij dieet. Geef je flesvoeding, dan ga je over op een zogenaamd hydrolysaat. Hierin zijn de eiwitten in kleine stukjes geknipt zodat het lichaam ze niet meer als eiwit herkent. Na verloop van tijd ga je in overleg met je arts weer provoceren met koemelkeiwit.

Wist je dat:

  • Koemelkallergie vaak ook betekent dat er een allergie is voor soja?
  • Als je lactose intolerant bent, je dan juist wel soja kunt verdragen?
  • Geitenmelk niet aangeraden wordt bij koemelkallergie? Deze eiwitten lijken sterk op koemelkeiwit en dus is de kans op een reactie groot.
  • Er geen reden is om andere allergenen zoals ei en pindakaas pas later te introduceren?
  • Je dus gewoon met 4 maanden met bijvoeding kunt beginnen zoals elk ander kind?
  • Je bij vragen of twijfel altijd naar je huisarts kunt gaan?
  • Je bij een diëtist je vragen kunt stellen over een volwaardige koemelkvrije voeding als je borstvoeding geeft of als je meer wilt weten over bijvoeding?

Van onze blogger Marieke

blog over zwangerschap en mama zijn

Marieke   •    volg mij
Ik ben blogger bij KindjeKlein

Ik ben zelfstandig diëtist en moeder van twee jongens (9 en 7 jaar). In mijn praktijk zie ik met regelmaat zwangere vrouwen via de verloskundige of huisarts. Er kan sprake zijn van zwangerschapsdiabetes, overgewicht, vegetarisch eetpatroon, darmklachten etc. Maar het kan ook gaan om een check omdat je twijfelt of je voeding wel volwaardig is. Ik werk met meerdere diëtisten samen onder de naam Voedingsadviesgroep Utrecht. Daarnaast heb ik mijn eigen online platform gelanceerd om mijn kennis te kunnen delen; www.facebook.com/mariekeweet

Lees mijn vorige blog: Zwanger en voeding, mag ik koffie drinken?
Lees het vervolg: wEET, Gezond eten met kennis
volg mij

Mamabloggers

Vind jij het leuk om te bloggen? We zoeken weer nieuwe bloggers! Wil je ook bloggen over je baby en moederschap?

Schrijf je nu in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan