De nieuwe schijf van vijf en jouw kindje

   Baby    Gezond eten voor kinderen    De nieuwe schijf van vijf

blog over baby's en mama zijn

Marieke   •    volg mij
Blog van 7 March 2017

Schijf van vijf

schijf van vijf - voeding gezond

Je kent ‘m vast wel, de schijf van vijf. Maar wist je ook dat deze vorig jaar opnieuw is uitgebracht en wat de veranderingen zijn? Zeker voor kinderen betekenen de nieuwe richtlijnen een andere en misschien wel nieuwe manier van eten. Wat is die schijf precies?

De schijf van vijf is een praktische vertaling van de richtlijnen gezonde voeding die de gezondheidsraad uitbrengt. De nieuwe richtlijnen zijn begin 2016 uitgebracht en volgen daarmee de oude richtlijnen van 2006 op. De gezondheidsraad kijkt wetenschappelijk naar effecten van voeding op de gezondheid.

Van dierlijk naar plantaardig

In de nieuwe schijf van vijf zijn aanpassingen gedaan die belangrijk zijn voor de gezondheid zoals nog minder zout, minder suiker, minder (bewerkt) vlees en meer gezonde vetten. Dit betekent in de praktijk een verschuiving van dierlijk naar plantaardig. Vleeswaren komen bijvoorbeeld niet meer voor als dagelijkse voorkeur. Wat doe je dan op brood? Meer plantaardig beleg zoals fruit, groentespread, pindakaas, hummus, zuivelspread en avocado maar ook vaker een ei of vis.

Weet je het al van de kaas?

Dat smeerkaas en smeerworst achterhaald is als het ideale kinderbeleg weten veel mensen. Maar wist je al dat in de nieuwe richtlijnen kaas helemaal niet meer geadviseerd wordt aan kinderen tot vier jaar? Dit heeft te maken met de hoeveelheid zout en verzadigd vet. Dit advies is een richtlijn, het kan je motiveren eens iets anders te proberen dan het standaard vlees en kaas op brood.

Voorzichtig zijn met introduceren van mogelijke allergenen is ook achterhaald. Pindakaas hoeft dus niet uitgesteld te worden als daar geen reden voor is. En hoe sneller je kind went aan nieuwe smaken, hoe beter voor later. Dus waarom geen avocado, hummus of blikje tonijn proberen…

Wat heeft jouw kindje nodig vanaf één jaar?

Vanaf één jaar zijn er richtlijnen vastgesteld voor wat je kindje nodig heeft op een dag. Dat zijn de volgende aanbevolen hoeveelheden (voor kinderen tot en met drie jaar):

  • 50-100 gram groente
  • 1,5 portie fruit (een portie is ongeveer 100 gram)
  • 2 porties zuivel (yoghurt/melk) (= 300 ml)
  • 1-2 opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen
  • 2-3 volkoren of bruine boterhammen
  • Besmeerd met margarine
  • Geen kaas
  • 15 gram noten in de vorm van notenpasta
  • Max 250 gram vlees per week
  • Bij voorkeur 50 gram vis per week
  • 1-2 eieren per week
  • ½ opscheplepel peulvruchten per week
  • liter vocht (zuivel, thee, water)

Meer weten?

Het beste advies is altijd een advies op maat. Daarvoor kun je terecht bij een diëtist. Kijk maar eens bij ons op de website om een indruk te krijgen van hoe dat werkt; www.voedingsadviesgroep.nl. Voor algemene weetje over voeding kun je www.facebook.com/mariekeweet volgen.

Van onze blogger Marieke

blog over zwangerschap en mama zijn

Marieke   •    volg mij
Ik ben blogger bij KindjeKlein

Ik ben zelfstandig diëtist en moeder van twee jongens (9 en 7 jaar). In mijn praktijk zie ik met regelmaat zwangere vrouwen via de verloskundige of huisarts. Er kan sprake zijn van zwangerschapsdiabetes, overgewicht, vegetarisch eetpatroon, darmklachten etc. Maar het kan ook gaan om een check omdat je twijfelt of je voeding wel volwaardig is. Ik werk met meerdere diëtisten samen onder de naam Voedingsadviesgroep Utrecht. Daarnaast heb ik mijn eigen online platform gelanceerd om mijn kennis te kunnen delen; www.facebook.com/mariekeweet

Lees mijn vorige blog: Wat eet je vooral wel als je zwanger bent? vertelt diëtist
Lees het vervolg: Goed eten in je kraamtijd en daarna
volg mij

Mamabloggers

Vind jij het leuk om te bloggen? We zoeken weer nieuwe bloggers! Wil je ook bloggen over je baby en moederschap?