Burn-out en moederschap

   Baby info    Gezin en planning    Burn-out en moederschap

Wat is een burn-out?

Burn-out is het proces waarbij je langzaam opbrandt. Het ontstaat wanneer voor een langere periode de draaglast groter is dan de draagkracht. Je put jezelf steeds verder en verder uit. Je ‘gooit’ er steeds weer een schepje bovenop, omdat je je overal verantwoordelijk voor voelt (“als ik er niet ben, wie doet het dan”). I.p.v. tevreden zijn met wat je allemaal al gedaan hebt, denk je alleen aan datgene wat je nog niet af hebt.

Wat gebeurt er lichamelijk met je?

Een mens heeft gedurende de dag een golfbeweging aan energie en rust. Dat is om de waarden van adrenaline te normaliseren. Wanneer je hele hoge pieken hebt (energie/adrenaline), dan is het zaak ook diepe dalen met rust in te bouwen. Mensen die op weg zijn naar een burn-out, hebben hele hoge pieken, maar weinig en ondiepe dalen. Door het teveel aan adrenaline word je ziek.

Door de vermoeidheid zul je je concentratie verliezen en fouten gaan maken. Je zult dan aan jezelf gaan twijfelen en je zelfvertrouwen kwijtraken. Ook kun je een correctie van je baas of partner bijvoorbeeld niet meer in verhouding zien. Je doet zo je best en krijgt bovendien van niemand hulp! Althans, zo zie jij het. In plaats van vroeg naar bed te gaan, wil je het werk goed afmaken of zelfs opnieuw doen. Veel mensen met een burn-out zijn nog gewoon aan het werk. Deze mensen weten (nog) niet dat ze ziek zijn. Ook een thuisblijfmoeder kan een burn-out krijgen, ook hier kan namelijk de draaglast groter zijn dan de draagkracht.

Wat zijn de symptomen?

Altijd moe zijn (maar jezelf ook geen rust gunnen), slapeloosheid, huilbuien, angstig voelen. Wil jij voor jezelf een test doen om te kijken of je een burn-out zou kunnen hebben? Klik dan naar deze website www.burnin.nl

Telefoonnummers en Internet sites

www.burnin.nl
www.leren.nl/rubriek/gezondheid/stress/burnout/

Er is zo veel gebeurd

De afgelopen maanden en weken is er ongelooflijk veel gebeurd. Vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief was tot de geboorte van je baby was een periode waarin je met zoveel nieuwe emoties en zaken in aanraking bent gekomen. Als klap op de vuurpijl je bevalling en de geboorte van je baby. En nog is het niet voorbij. Je hebt nu een kindje die aan jouw zorgen is toevertrouwd. Van een baby die nog niets kan bij de geboorte zal hij of zij dit eerste jaar groeien en bij zijn eerste verjaardag stapt hij (misschien) al langs de tafel.

Je hebt misschien al weken geen nacht meer doorgeslapen en je kunt je niet meer heugen wanneer je voor het laatst een maskertje hebt gebruik of je favoriete tijdschrift hebt gelezen.

Lees meer over vermoeidheid

Lees meer over Baby blues of postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd)

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Anderen lezen nu ook

Flesvoeding en kunstvoeding

Flesvoeding en kunstvoeding
Wat heb je nodig voor flesvoeding en wat moet je aanschaffen? Wat is hypoallergene flesvoeding? En wat doe je bij hongerige babys?

Met kolfapparaat op zak op zoek naar een geschikte kolfplek

Met kolfapparaat op zak op zoek naar een geschikte kolfplek
Blog: "Ik wilde blijven kolven. Het eerste obstakel dat ik moest overwinnen, was de organisatoren een mailtje sturen dat ik graag gebruik wilde maken van de lactatieruimte van de conferentie."

Hoe verschoon ik de luier van mijn baby? In 10 stappen

Hoe verschoon ik de luier van mijn baby? In 10 stappen
Stap 1: alles klaarleggen. Als de luier van je baby gaat verschonen, moet je zorgen dat je alles klaar hebt liggen. Je kunt tijdens het verschonen namelijk niet weglopen.

baby 16 weken oud

baby 16 weken oud
Alles over je baby met 16 weken oud. Hoe is je baby in week 16 gegroeid?

Groente uit een potje gezond?

Groente uit een potje gezond?
Zit er in pot- of blikgroenten evenveel vitamines als in vers? Ja, dat wordt wel gezegd. Het nadeel van pot- of blikgroenten is dat het vaak veel zout en suiker bevat.

baby 11 weken oud

baby 11 weken oud
Alles over je baby met 11 weken oud. Hoe is je baby in week 11 gegroeid?

Waar vind je hulp bij de borstvoeding? De lactatiekundige

Waar vind je hulp bij de borstvoeding? De lactatiekundige
Soms heb je even hulp nodig bij de borstvoeding. We beschrijven hier waar je terecht kunt met al je vragen.

Je reactie op Burn-out en moederschap

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen