Bereken de BMI van je baby

   Baby info    Ontwikkeling en groei    Bereken BMI baby

Het is belangrijk dat je baby goed groeit. Niet te weinig en niet te veel. Aan de hand van de BMI van je baby kun je gezonde groei in de gaten houden. Als je wil, kun je de BMI van je baby zelf berekenen.

Verhouding tussen lengte en gewicht

Als je met je kindje bij het consultatiebureau komt, kijkt de arts of jeugdverpleegkundige naar zijn lengte en gewicht. Om te weten of je baby een gezond gewicht heeft, moet je vooral naar de verhouding tussen lengte en gewicht kijken. Die verhouding noemen we ook wel de body-mass index, oftewel BMI. De BMI-berekening voor volwassenen werkt niet bij kinderen. Baby’s zijn namelijk in de groei, waardoor hun hoeveelheid vetweefsel verandert.

BMI : lengte en gewicht van je baby

BMI van je baby berekenen

De BMI van je baby kun je zelf berekenen. Uiteraard is de BMI van je kind belangrijk, maar je moet je niet blind staren op één meting. De BMI van je baby moet meerdere keren worden gemeten. De uitkomsten daarvan komen in de groeicurve. Al die metingen – stipjes – vormen samen een lijntje. Het is belangrijk dat die lijn licht stijgt. Dat betekent dat je baby een gezond gewicht heeft. Geen vlakke lijn dus, maar ook niet te steil omhoog.

Eigen lijntje in de curve

Bij de geboorte wegen jongetjes gemiddeld 3400 gram en meisjes 3300 gram. Maar de variaties zijn groot. Een kindje dat 2500 gram weegt bij de geboorte kan heel gezond zijn, net als een kindje van 4500 gram. Het geboortegewicht van een baby zegt niet zo veel over zijn gewicht op latere leeftijd. Ook hierbij geldt weer: de baby moet zijn eigen lijntje in de groeicurve volgen.

Verschil tussen fles- en borstbaby’s

Het consultatiebureau houdt de groei in lengte en gewicht uiteraard goed in de gaten. Kindjes die flesvoeding krijgen groeien over het algemeen wat harder dan kindjes die borstvoeding krijgen. Voorheen kregen borstvoedende moeders op het consultatiebureau nog weleens te horen dat hun kindje achterbleef in de groei. Tegenwoordig onderkennen artsen en jeugdverpleegkundigen dat er een verschil is tussen de groei van een baby die flesvoeding krijgt en een baby die borstvoeding krijgt.

Belangrijk weegmoment

Als je kind 6 jaar is, zit hij in een belangrijke fase van zijn ontwikkeling. Als je kind dan een te hoog BMI heeft, is dat zorgelijk. Kinderen die te dik worden, worden op die leeftijd namelijk snel zwaarder dan andere kinderen. Vooral bij jongens is dat verschil goed te zien. Artsen zullen daar dan ook goed op letten.

Te zware kinderen

Goed om te weten: als je kind op jonge leeftijd te zwaar is, wil dat niet per se zeggen dat hij als volwassene ook te dik zal zijn. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer zijn gewicht zegt over overgewicht op latere leeftijd. Als je kind van 11 te dik is, is de kans aanwezig dat hij als volwassene ook overgewicht zal hebben. Is hij op zijn 19e te dik, dan weet je bijna zeker dat hij een dikke volwassene zal worden.

Advertentie

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Leuk om te lezen

Anderen lezen nu ook

Net bevallen van de tweede blog Roosje Net bevallen van de tweede blog Roosje
Toen ik tegen iedereen zei dat ik het nog niet wist of ik mee zou gaan i.v.m. de voeding, hadden sommigen er niet echt begrip voor. Dat ik niet in het openbaar voeding ga zitten geven.

Mijn baby heeft extreme verlatingsangst en eenkennigheid Mijn baby heeft extreme verlatingsangst en eenkennigheid
Ik denk dat bijna alle kindjes hier wel een beetje last van hebben gehad op een bepaalde leeftijd, maar op de een of andere manier zijn mijn kinderen hierin extreem. Verlatingsangst.

Borstvoeding en kwalen: Tepelkloven Borstvoeding en kwalen: Tepelkloven
Tepelkloven: De belangrijkste oorzaak hiervan is het verkeerd aanleggen van de baby. Zorg ervoor dat de baby goed is aangelegd en begin, als je tepelkloven hebt, met het aanleggen aan d

Is je kleinkind bijna jarig? Kado tips per leeftijd Is je kleinkind bijna jarig? Kado tips per leeftijd
Kinderen in deze fase willen graag speelgoed waarmee ze kleuren, vormen en materialen kunnen ontdekken. Denk aan zachte poppen, zachte beesten en stoffen boekjes.

Samen zingen met je kleinkind, liedjes rijmpjes versjes Samen zingen met je kleinkind, liedjes rijmpjes versjes
Met Luna op mijn knie komen als vanzelf de liedjes weer terug die ik ook voor mijn eigen kinderen zong: Schaapje schaapje heb je witte wol, Witte zwanen zwarte zwanen, In de maneschijn.

De nieuwe schijf van vijf en jouw kindje De nieuwe schijf van vijf en jouw kindje
Je kent hem vast wel, de schijf van vijf. Maar wist je ook dat deze vorig jaar opnieuw is uitgebracht en wat de veranderingen zijn? Zeker voor kinderen betekenen de nieuwe richtlijnen..

Alles wat je moet weten over je baby fontanel Alles wat je moet weten over je baby fontanel
Alles wat je moet weten over fontanellen. Wat zijn fontanellen, welke functie hebben ze, wanneer gaat de fontanel dicht, wat als de fontanel ingedeukt/ingezakt is en hoe ga je ermee om?