Bereken de BMI van je baby

   Baby info    Ontwikkeling en groei    Bereken BMI baby

Het is belangrijk dat je baby goed groeit. Niet te weinig en niet te veel. Aan de hand van de BMI van je baby kun je gezonde groei in de gaten houden. Als je wil, kun je de BMI van je baby zelf berekenen.

Verhouding tussen lengte en gewicht

Als je met je kindje bij het consultatiebureau komt, kijkt de arts of jeugdverpleegkundige naar zijn lengte en gewicht. Om te weten of je baby een gezond gewicht heeft, moet je vooral naar de verhouding tussen lengte en gewicht kijken. Die verhouding noemen we ook wel de body-mass index, oftewel BMI. De BMI-berekening voor volwassenen werkt niet bij kinderen. Baby’s zijn namelijk in de groei, waardoor hun hoeveelheid vetweefsel verandert.

BMI : lengte en gewicht van je baby

BMI van je baby berekenen

De BMI van je baby kun je zelf berekenen. Uiteraard is de BMI van je kind belangrijk, maar je moet je niet blind staren op één meting. De BMI van je baby moet meerdere keren worden gemeten. De uitkomsten daarvan komen in de groeicurve. Al die metingen – stipjes – vormen samen een lijntje. Het is belangrijk dat die lijn licht stijgt. Dat betekent dat je baby een gezond gewicht heeft. Geen vlakke lijn dus, maar ook niet te steil omhoog.

Eigen lijntje in de curve

Bij de geboorte wegen jongetjes gemiddeld 3400 gram en meisjes 3300 gram. Maar de variaties zijn groot. Een kindje dat 2500 gram weegt bij de geboorte kan heel gezond zijn, net als een kindje van 4500 gram. Het geboortegewicht van een baby zegt niet zo veel over zijn gewicht op latere leeftijd. Ook hierbij geldt weer: de baby moet zijn eigen lijntje in de groeicurve volgen.

Verschil tussen fles- en borstbaby’s

Het consultatiebureau houdt de groei in lengte en gewicht uiteraard goed in de gaten. Kindjes die flesvoeding krijgen groeien over het algemeen wat harder dan kindjes die borstvoeding krijgen. Voorheen kregen borstvoedende moeders op het consultatiebureau nog weleens te horen dat hun kindje achterbleef in de groei. Tegenwoordig onderkennen artsen en jeugdverpleegkundigen dat er een verschil is tussen de groei van een baby die flesvoeding krijgt en een baby die borstvoeding krijgt.

Belangrijk weegmoment

Als je kind 6 jaar is, zit hij in een belangrijke fase van zijn ontwikkeling. Als je kind dan een te hoog BMI heeft, is dat zorgelijk. Kinderen die te dik worden, worden op die leeftijd namelijk snel zwaarder dan andere kinderen. Vooral bij jongens is dat verschil goed te zien. Artsen zullen daar dan ook goed op letten.

Te zware kinderen

Goed om te weten: als je kind op jonge leeftijd te zwaar is, wil dat niet per se zeggen dat hij als volwassene ook te dik zal zijn. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer zijn gewicht zegt over overgewicht op latere leeftijd. Als je kind van 11 te dik is, is de kans aanwezig dat hij als volwassene ook overgewicht zal hebben. Is hij op zijn 19e te dik, dan weet je bijna zeker dat hij een dikke volwassene zal worden.

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Leuk om te lezen

Anderen lezen nu ook

Burn-out en moederschap Burn-out en moederschap
Oververmoeid, slecht slapen, postnatale depressie, burn-out. Wat is een burn-out? Wat gebeurt er lichamelijk met je?

De ontwikkeling van je baby per week De ontwikkeling van je baby per week
Alles over je pas geboren baby. Hoeveel weken oud is je baby? Hoe is je baby in deze week gegroeid?

Bewust gestopt met borstvoeding Blog Nana 1   Bewust gestopt met borstvoeding Blog Nana
Ondanks de goede voorlichting en de borstvoeding best goed ging, heb ik er bewust voor gekozen met de borstvoeding te stoppen. Ik geloof best dat borstvoeding het beste is voor een baby

Ouderschapsverlof en andere verlofregelingen Ouderschapsverlof en andere verlofregelingen
Werken na je bevalling. Het zwangerschapsverlof. Kraamverlof. Ouderschapsverlof.

Melkproductie van je borsten en bijvoeding Melkproductie van je borsten en bijvoeding
Om de melkproductie op gang te laten komen is het belangrijk om je baby vaak aan te leggen en beide borsten aan te bieden bij elke voeding.

Voor het eerst kamperen met je baby in een tent Voor het eerst kamperen met je baby in een tent
We wonen (zeker voor Amerikaanse begrippen) heel erg dichtbij onwijs mooie nationale parken en natuurgebieden en sinds we hier maar relatief kort wonen, willen we ervan genieten.

Borstvoeding, wat moet ik kopen? Borstvoeding, wat moet ik kopen?
Dit is je boodschappenlijstje bij borstvoeding. Je gaat borstvoeding geven. We raden je aan om de volgende spullen ter voorbereiding alvast aan te schaffen en klaar te leggen.

Je reactie op Bereken BMI baby

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.