Bereken de BMI van je baby

   Baby info    Ontwikkeling en groei    Bereken BMI baby

Het is belangrijk dat je baby goed groeit. Niet te weinig en niet te veel. Aan de hand van de BMI van je baby kun je gezonde groei in de gaten houden. Als je wil, kun je de BMI van je baby zelf berekenen.

Verhouding tussen lengte en gewicht

Als je met je kindje bij het consultatiebureau komt, kijkt de arts of jeugdverpleegkundige naar zijn lengte en gewicht. Om te weten of je baby een gezond gewicht heeft, moet je vooral naar de verhouding tussen lengte en gewicht kijken. Die verhouding noemen we ook wel de body-mass index, oftewel BMI. De BMI-berekening voor volwassenen werkt niet bij kinderen. Baby’s zijn namelijk in de groei, waardoor hun hoeveelheid vetweefsel verandert.

BMI : lengte en gewicht van je baby

BMI van je baby berekenen

De BMI van je baby kun je zelf berekenen. Uiteraard is de BMI van je kind belangrijk, maar je moet je niet blind staren op één meting. De BMI van je baby moet meerdere keren worden gemeten. De uitkomsten daarvan komen in de groeicurve. Al die metingen – stipjes – vormen samen een lijntje. Het is belangrijk dat die lijn licht stijgt. Dat betekent dat je baby een gezond gewicht heeft. Geen vlakke lijn dus, maar ook niet te steil omhoog.

Eigen lijntje in de curve

Bij de geboorte wegen jongetjes gemiddeld 3400 gram en meisjes 3300 gram. Maar de variaties zijn groot. Een kindje dat 2500 gram weegt bij de geboorte kan heel gezond zijn, net als een kindje van 4500 gram. Het geboortegewicht van een baby zegt niet zo veel over zijn gewicht op latere leeftijd. Ook hierbij geldt weer: de baby moet zijn eigen lijntje in de groeicurve volgen.

Verschil tussen fles- en borstbaby’s

Het consultatiebureau houdt de groei in lengte en gewicht uiteraard goed in de gaten. Kindjes die flesvoeding krijgen groeien over het algemeen wat harder dan kindjes die borstvoeding krijgen. Voorheen kregen borstvoedende moeders op het consultatiebureau nog weleens te horen dat hun kindje achterbleef in de groei. Tegenwoordig onderkennen artsen en jeugdverpleegkundigen dat er een verschil is tussen de groei van een baby die flesvoeding krijgt en een baby die borstvoeding krijgt.

Belangrijk weegmoment

Als je kind 6 jaar is, zit hij in een belangrijke fase van zijn ontwikkeling. Als je kind dan een te hoog BMI heeft, is dat zorgelijk. Kinderen die te dik worden, worden op die leeftijd namelijk snel zwaarder dan andere kinderen. Vooral bij jongens is dat verschil goed te zien. Artsen zullen daar dan ook goed op letten.

Te zware kinderen

Goed om te weten: als je kind op jonge leeftijd te zwaar is, wil dat niet per se zeggen dat hij als volwassene ook te dik zal zijn. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer zijn gewicht zegt over overgewicht op latere leeftijd. Als je kind van 11 te dik is, is de kans aanwezig dat hij als volwassene ook overgewicht zal hebben. Is hij op zijn 19e te dik, dan weet je bijna zeker dat hij een dikke volwassene zal worden.

Advertentie

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Leuk om te lezen

Anderen lezen nu ook

Hoeveel kost het kinderdagverblijf? Hoeveel kost het kinderdagverblijf?
Er is veel verschil tussen de kinderdagverblijven. De kosten voor een kinderdagverblijf zijn sterk afhankelijk van hoeveel uren je afneemt. De tarieven liggen gewoonlijk tussen € 6

Alles over het bewaren en opwarmen van moedermelk Alles over het bewaren en opwarmen van moedermelk
Borstvoeding is een prachtige manier om je baby te voeden. Soms is tussentijds afkolven van borstvoeding nodig. Hoe bewaar je moedermelk in de koelkast en vriezer? Hoelang houdbaar?

Het WC syndroom Het WC syndroom
Dat je dus nu ja NU echt heel nodig moet. En dat je dan denkt: hehe eindelijk heel even een minuutje rust voor mezelf, met enig geluk zelfs twee. Die momentjes zijn ook voorbij nu,

Alles wat je moet weten over je baby fontanel Alles wat je moet weten over je baby fontanel
Alles wat je moet weten over fontanellen. Wat zijn fontanellen, welke functie hebben ze, wanneer gaat de fontanel dicht, wat als de fontanel ingedeukt/ingezakt is en hoe ga je ermee om?

Wie zijn er net geboren? Wie zijn er net geboren?
Is je baby net geboren? Gefeliciteerd!!! Zet je baby op de lijst van pasgeboren baby's.

Babymassage cursus Babymassage cursus
De lessen babymassage zijn bestemd voor moeders en vaders met baby’s vanaf 6 weken tot 9 maanden. Door massage leert het kind zijn eigen lichaampje kennen en er worden daarnaast bepaald

Verzorging van je baby deel 2 Verzorging van je baby deel 2
Verzorging van je baby deel 2: darmkrampjes, verstopping, slapen, temperaturen, vitamines en ogen schoonmaken.

Je reactie op Bereken BMI baby

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.