Houdingen om borstvoeding te geven

   Baby    Borstvoeding en fles    Borstvoeding houdingen

Er zijn diverse houdingen te bedenken om je kindje te kunnen voeden. Probeer ze uit en ga na welke houding(en) het beste bij jou en je baby past. Je kunt voor je bevalling alle houdingen al eens doornemen met een babypop. Elke voeding in een andere houding geven bevordert het leegzuigen van alle melkklieren, wat minder kans op een borstontsteking geeft.

De meest gangbare houdingen om borstvoeding te geven

borstvoeding houding liggend

Liggend borstvoeding geven buik tegen buik, onderste borst

Jullie liggen beide op je zij. Buik tegen buik. Het mondje van je baby op tepelhoogte van je onderste borst.

Liggend borstvoeding geven buik tegen buik, bovenste borst

Jullie liggen beide op je zij. Buik tegen buik. Je buigt met je gehele lichaam iets verder naar voren en ondersteund je knie met een kussen. De ondersteuning is nodig, omdat je anders krampachtig gaat liggen, omdat je teveel zal leunen op je baby. Daardoor kun je last krijgen van je rug. Het mondje van je baby op tepelhoogte van je bovenste borst.

borstvoeding houding zittend

Zittend borstvoeding geven in de ‘Madonnahouding’

Wanneer je zittend voedt ondersteun je je baby met je onderarm. Je kindje ligt dus op je rechterarm wanneer hij drinkt aan de rechterborst en op de linkerarm bij linkerborst.

Zittend borstvoeding geven

Je kunt je kindje ook zittend voeden en hem ondersteunen met je tegenoverstelde onderarm. Je kindje ligt dus op je rechterarm, met zijn hoofdje in je hand, wanneer hij drinkt aan de linkerborst en op de linkerarm bij rechterborst.

Andere houdingen om je baby borstvoeding te geven

borstvoeding houding rugby

De rugbyhouding

De beentjes van je baby liggen naast je lichaam, onder je arm door.

 

 

 

borstvoeding houding liggend na keizersnede

Australische houding

Je ligt op de rug, met je kindje op je buik. Deze houding wordt veel gebruikt na een keizersnede, je kunt dan namelijk niet (of nauwelijks) op je zij liggen.

Je kindje zit rechtop

Jij zit rechtop en je kindje zit op schoot te drinken. Deze houding wordt vaker gebruikt bij iets oudere kinderen. Baby’s die hun eigen hoofd nog niet omhoog kunnen houden, dienen ondersteunt te worden.

borstvoeding houding rochop

Je kindje zit rechtop en jij staat

Jij staat en je kindje steunt op heup te drinken. Deze houding wordt vaker gebruikt bij iets oudere kinderen. Wanneer je kindje net wil eten bijvoorbeeld, wanneer jij staat te koken, kun je zo voeden. Er zijn heupzitjes te koop die je kindje ondersteunen, uiteraard moet jij je baby wel vasthouden. Baby’s die hun eigen hoofd nog niet omhoog kunnen houden, dienen ondersteunt te worden.

Houdingen om borstvoeding te geven voor bijzondere omstandigheden

Borstvoeding geven met kin-ondersteuning

Kinderen die weinig tot geen spierspanning hebben (bijvoorbeeld premature baby’s of baby’s met het Downsyndroom) kunnen baat hebben bij een ondersteuning van hun kinnetje.

Een tweeling borstvoeding geven

Je kunt je tweeling tegelijkertijd voeden. De rugbyhouding is een veel gebruikte houding in dat geval. Je kunt je tweeling natuurlijk ook om de beurt voeden, zo krijgt ieder kind even apart aandacht. Heb je echter het idee dat je de gehele dag aan het voeden bent, kun je ook één keer per dag, de kinderen om de beurt voeden. Je partner kan dan misschien met je andere kindje spelen of kroelen. Zo krijgt ieder kindje 2 keer 'eigen' tijd.

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Anderen lezen nu ook

Kado tips voor kind van 1 jaar en baby. Leuk speelgoed! Kado tips voor kind van 1 jaar en baby. Leuk speelgoed!

Kado tips voor kind van 1 jaar en baby. Leuk speelgoed!
100.000 online kado's, dus altijd raak. Vind hier je speelgoed kado voor je kind van 1 jaar.

Saar en Suus worden 4 jaar en gaan naar de basisschool Saar en Suus worden 4 jaar en gaan naar de basisschool

Saar en Suus worden 4 jaar en gaan naar de basisschool
Blog: "We hebben het gehaald! Onze tweeling is vier jaar en ze mogen naar school. Maanden heb ik naar dit moment uitgekeken. De afgelopen vier jaar waren zwaar."

Naar het consultatiebureau met je baby Naar het consultatiebureau met je baby

Naar het consultatiebureau met je baby
Met vragen over de verzorging, gezondheid en opvoeding van je kind kun je naar het consultatiebureau. Het consultatiebureau is er voor kindjes tot negen jaar en hun ouders.

De eerste twee weken als moeder blog Ellen De eerste twee weken als moeder blog Ellen

De eerste twee weken als moeder blog Ellen
Blog: "De kleine meid doet het supergoed. We zijn erg blij en gelukkig. Amy is gezond en op wat huilen door de darmkrampjes na een ontzettend tevreden baby. We hadden een leuke kraamhulp."

Vlekjesziekten bij je baby Vlekjesziekten bij je baby

Vlekjesziekten bij je baby
Wat kan het betekenen als je kindje vlekjes heeft? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende ziekten waarbij er vlekjes bij je kindje kunnen ontstaan.

Het opvoeden van je kindje begint Het opvoeden van je kindje begint

Het opvoeden van je kindje begint
Je kind is nog maar net ter wereld gekomen en nu zul je al een aantal beslissingen moeten nemen. Dit is je eerste kennismaking met het opvoeden.

Welke soorten luiers zijn er voor je baby? Welke soorten luiers zijn er voor je baby?

Welke soorten luiers zijn er voor je baby?
Welke soort luier is het beste voor het verschonen van je baby? Waar let je op tijdens het kopen van luiers? Wanneer kies je voor welke luier? Wij van Kindje Klein helpen je op weg.

Je reactie op Borstvoeding houdingen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen