Kinderopvang

   Baby    Kinderopvang    Kinderopvang

Kinderopvang

De kinderopvang, de opvang van je kind is het belangrijkste vraagstuk wanneer beide ouders werken. Welke vorm van kinderopvang heeft je voorkeur en welke vormen zijn er mogelijk? Waar moet je op letten? Wat zijn de kosten van kinderopvang en hoeveel een kinderopvangtoeslag krijg je weer terug.

Veel ouders vinden opa en/of oma bereid om op te passen. Soms in combinatie met een kinderdagverblijf, gastouder of nanny aan huis. Als je kiest voor een professional is het goed om te weten wat de kosten zullen zijn. De prijs van de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag die je van de belastingdienst krijgt. De ouders en de overheid delen de kosten van de kinderopvang.

Het kiezen van een goede kinderopvang. Waar moet je op letten?

Of je nu gebruik maakt van een kinderdagverblijf, gastouder of opa en/of oma, je belangrijkste graadmeter is je kind. Je zult aan hem kunnen zien of het hij het naar zijn zin heeft. Alleen als je baby zich prettig voelt op de opvang zul je met een lekker gevoel op je werk zitten. Zou je zelf een dag uithouden op deze opvang plek? Lijkt het je er leuk, dan zal je kind zich er ook snel thuis voelen. Voelt het niet goed, doe het dan niet.

Is het er veilig? Letten de leiders goed op de kinderen? Zijn ze geïnteresseerd in je kind? Observeer wat er gebeurt en stel heel veel vragen als je iets niet begrijpt. Je vertrouwt straks het belangrijkste wat je hebt aan deze persoon/ personen toe.

Meer informatie over de diverse mogelijkheden van kinderopvang

  • gastouderbureau en gastouderopvang
  • kinderdagverblijf
  • oppas aan huis / nanny / au pair

Kinderopvangtoeslag verandert elk jaar

Meer informatie over de veranderingen in de kinderopvangtoeslag voor dit jaar vind je op kinderopvangtoeslag vraag en antwoord. Ook kun je informatie over de kinderopvangtoeslag vinden op de sites: www.rijksoverheid.nl en www.toeslagen.nl.

Met de Proefberekening toeslagen kun je het verschil in de hoogte van de kinderopvangtoeslag en je eigen bijdrage uitrekenen.

Opa/oma of andere familie

baby's spelen

Het is geweldig als je kind binnen je familie kan worden opgevangen. Niemand houdt (naast jullie zelf) meer van je kind dan je (schoon-)ouders. Goede duidelijke afspraken zijn echter wel nodig. Buitensporig verwennen door deze oppas is op een zondagmiddag minder problematisch dan 2 dagen per week verwennen. Bespreek van te voren hoe je de opvang regelt als je oppas ziek wordt. Zeker wanneer de oppas onvoorzien voor langdurige ziekte komt te  staan, heb je niet direct een andere mogelijkheid geregeld. Realiseer je, dat wanneer je familie door de weeks op je kind(eren) past, je in het weekend niet zo snel ook nog een beroep op ze zal doen.

Bezorgd over de groepsgrootte bij kinderopvang?

Bereken zelf online de leidster-kindratio. Ouders die zich afvragen of de groep kinderen bij hun kinderopvang niet veel te groot is, kunnen vanaf nu met een eenvoudige online rekentool controleren of er wettelijk wel genoeg leidsters voor de groep staan. De rekentool werkt heel simpel. Door het aantal kinderen per leeftijdscategorie in te vullen, rolt er vanzelf uit hoeveel leidsters voor die groep nodig zijn.

Omdat de berekening van de leidster-kindratio (de verhouding pedagogisch medewerkers op het aantal kinderen in de kinderopvang) binnen de nieuwe wetgeving erg ingewikkeld is geworden, heeft vakbond ABVAKABO FNV de online rekentool ontwikkeld. In eerste instantie om het leven van pedagogisch medewerkers weer een stukje makkelijker te maken, maar bezorgde ouders kunnen het net zo goed gebruiken.

Nieuw: kinderopvang of - oppas delen

Veel ouders in Nederland hebben problemen met het vinden van goede kinderopvang of naschoolse opvang: de wachtlijsten, de forse kosten of de soms inflexibele planning. En wat als de zomervakanties weer beginnen? www.oudermatch.nl biedt een oplossing. Er is onlangs een initiatief gestart om ouders uit de buurt met elkaar in contact te brengen om samen de kinderopvang of naschoolse opvang te regelen. Dat kan bijvoorbeeld door op vaste dagen op elkaars kinderen te passen of door bijvoorbeeld samen een betaalde kracht te delen. Deze  site is ook geschikt als ouders elkaar als oppas adres achter de hand willen houden, als jullie bijvoorbeeld een keer een avondje uit willlen. Neem eens een kijkje op www.oudermatch.nl . Je kan je gratis en vrijblijvend inschrijven.