Het opvoeden van je kindje begint

   Baby info    Baby verzorging    De opvoeding begint

Je kind is nog maar net ter wereld gekomen en nu zul je al een aantal beslissingen moeten nemen. Dit is je eerste kennismaking met het opvoeden. Misschien wil je heel stellig dat jouw kind in zijn eigen bedje slaapt of dat jouw kindje wordt opgepakt als hij huilt.

Andere aanpak

Dat dit een eerste kennismaking met jouw manier van opvoeden is, zal blijken als je vriendin of schoonmoeder je vertelt dat jij het eigenlijk heel anders aan zou moeten pakken. Je gaat langzaam aan merken wat jij belangrijk vindt en wat jij mee wilt geven aan je baby. Hoe ouder je kindje wordt, des te vaker je merkt dat je ergens bepaalde (andere) ideeën over hebt.

Partner

Het is lastig wanneer je merkt dat jouw partner en jij heel andere ideeën hebben over slapen, eten en andere basis dingen. Wat je nu zult merken is dat jullie allebei refereren aan je eigen jeugd en opvoeding. Wat wil jij daarvan terug laten komen en wat beslist niet. Aangezien je partner een andere jeugd heeft gehad dan jij, kan dit botsen met jouw eigen wensen. Als je er samen over kunt praten en uit kunt leggen waarom iets zo belangrijk voor je is, zullen jullie op een middenweg uitkomen.

Jeroen
"Mijn vrouw wilde niet dat onze dochter lag te huilen in haar bedje en haalde haar er dan altijd uit. Uiteindelijk sliep ze geen enkele nacht meer in haar eigen wieg, maar altijd tussen ons in. In het begin begreep ik het en vond ik het ook zielig als ze lag te huilen in haar bedje. Op een gegeven moment begon ik me toch af te vragen of het niet kwam, omdat ze wist dat wij toch wel kwamen om haar mee te nemen naar ons bed. En hoe gek ik ook op mijn dochter ben, ik vind dat de slaapkamer voornamelijk het terrein is van papa en mama. Ook ons seksleven stond hierdoor op een laag pitje. Toen we er uiteindelijk ruzie over kregen, hebben we op het consultatieburo advies in gewonnen. Hoe konden we dit patroon doorbreken? Het was uiteindelijk binnen een week verholpen tot grote tevredenheid van mij en ook van mijn vrouw."

Duidelijkheid

Het belangrijkste bij opvoeden is duidelijkheid en consequent zijn. Naar elkaar en zeker ook naar het kind toe. Jullie eigen referentiekader speelt een grote rol in het opstellen van de regels. De één is bijvoorbeeld erg gericht op wenselijk gedrag. Dus dat het kind netjes eet, vrienden en familie altijd netjes gedag zegt , samen delen etc. De ander is misschien meer op een ander specifieke ontwikkeling van zijn kind gericht. Puzzeltjes kunnen doen, zwemmen, balsporten, fietsen etc.

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Anderen lezen nu ook

Waarom huilt je baby?

Waarom huilt je baby?
De ene baby huilt vaker dan de andere baby. Het is best lastig te achterhalen wat er aan de hand is met je kindje als het huilt. Waarom huilt een baby? Hoe lang mag een baby huilen?

Baby kwalen: Spruw

Baby kwalen: Spruw
Spruw bij je baby herken je doordat hij ineens ander drinkgedrag vertoont. Hij is onrustig aan de borst, huilerig en laat regelmatig los. Heeft je baby witte vlekjes in zijn mond?

Het WC syndroom

Het WC syndroom
Blog: "Dat je dus nu ja NU echt heel nodig moet. En dat je dan denkt: hehe eindelijk heel even een minuutje rust voor mezelf, met enig geluk zelfs twee. Die momentjes zijn ook voorbij nu,"

Geld sparen voor je kleinkind, een spaarrekening openen

Geld sparen voor je kleinkind, een spaarrekening openen
Veel grootouders openen een spaarrekening voor hun kleinkind. Het is een leuk cadeau en dat cadeau groeit in de loop der jaren lekker aan.

Spraakontwikkeling bij je baby

Spraakontwikkeling bij je baby
Brabbelt je kindje er al vrolijk op los? Heb je je baby toch al duidelijk mama of papa horen zeggen, maar is het bij die ene keer gebleven? Geen zorgen, het hoort er allemaal bij!

Borstvoeding app

Borstvoeding app
Best lastig om te onthouden of je nou de linker of rechter borst aan de beurt is. Zijn bandjes of strikjes niets voor jou? Probeer deze borstvoeding app. De borstvoeding app houdt links

Boertjes laten baby: het hoe en waarom

Boertjes laten baby: het hoe en waarom
Hij moet eerst nog even een boertje laten. Dit hoor je standaard nadat je baby heeft gedronken. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe laat je je baby een boertje doen? En wat als dat boert

Je reactie op De opvoeding begint

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen