De BMI van je kind

   Baby    Baby gezondheid    De BMI van je kind

Het is belangrijk dat je kind goed groeit. Niet te weinig en niet te veel. Aan de hand van de BMI van je kind kun je gezonde groei in de gaten houden. Als je wil, kun je de BMI van je kind zelf berekenen.

Verhouding tussen lengte en gewicht

Om te weten of je kind een gezond gewicht heeft, moet je niet alleen naar de weegschaal kijken. Het gaat namelijk ook om zijn lengte. En vooral: de verhouding tussen die twee. Die verhouding noemen we ook wel de body-mass index, oftewel BMI. De BMI-berekening voor volwassenen werkt niet bij kinderen. Kinderen zijn namelijk in de groei, waardoor hun hoeveelheid vetweefsel verandert.

Check de groeicurve van je kind

BMI van je kind berekenen

De BMI van je kind kun je zelf berekenen. Uiteraard is de BMI van je kind belangrijk, maar je moet je niet blind staren op één meting. Kinderen zijn namelijk in de groei en dat gaat met schokjes. In een bepaalde periode groeien kinderen vooral in gewicht, om vervolgens weer een paar centimeter de hoogte in te schieten.

Groeicurve kind

Of je kind te dik is, is dus niet te bepalen aan de hand van één meting. De BMI van je kind moet meerdere keren worden gemeten. De uitkomsten daarvan komen in de groeicurve. Al die metingen – stipjes – vormen samen een lijntje. Het is belangrijk dat die lijn licht stijgt. Dat betekent dat je kind een gezond gewicht heeft. Geen vlakke lijn dus, maar ook niet te steil omhoog.

Minder beweging, meer snacks

Tegenwoordig zijn steeds meer kinderen te dik. Op zich niet zo raar als je bedenkt dat kinderen minder buitenspelen dan vroeger. Ook worden ze vaker dan vroeger met de auto naar school gebracht. Minder lichaamsbeweging dus. Tegelijkertijd krijgen kinderen meer calorieën en suikers binnen: snoep, frisdrank en ongezonde snacks zijn helemaal ingeburgerd.

Belangrijk weegmoment

Als je kind 6 jaar is, zit hij in een belangrijke fase van zijn ontwikkeling. Als je kind dan een te hoog BMI heeft, is dat zorgelijk. Kinderen die te dik worden, worden op die leeftijd namelijk snel zwaarder dan andere kinderen. Vooral bij jongens is dat verschil goed te zien. Artsen zullen daar dan ook goed op letten.

Te zware kinderen

Kortom, het is belangrijk om de BMI van je kind in de gaten te houden. Goed om te weten: als je kind op jonge leeftijd te zwaar is, wil dat niet per se zeggen dat hij als volwassene ook te dik zal zijn. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer zijn gewicht zegt over overgewicht op latere leeftijd. Als je kind van 11 te dik is, is de kans aanwezig dat hij als volwassene ook overgewicht zal hebben. Is hij op zijn 19e te dik, dan weet je bijna zeker dat hij een dikke volwassene zal worden.