De BMI van je kind

   Baby info    Ontwikkeling en groei    De BMI van je kind

Het is belangrijk dat je kind goed groeit. Niet te weinig en niet te veel. Aan de hand van de BMI van je kind kun je gezonde groei in de gaten houden. Als je wil, kun je de BMI van je kind zelf berekenen.

Verhouding tussen lengte en gewicht

Om te weten of je kind een gezond gewicht heeft, moet je niet alleen naar de weegschaal kijken. Het gaat namelijk ook om zijn lengte. En vooral: de verhouding tussen die twee. Die verhouding noemen we ook wel de body-mass index, oftewel BMI. De BMI-berekening voor volwassenen werkt niet bij kinderen. Kinderen zijn namelijk in de groei, waardoor hun hoeveelheid vetweefsel verandert.

Check de groeicurve van je kind

BMI van je kind berekenen

De BMI van je kind kun je zelf berekenen. Uiteraard is de BMI van je kind belangrijk, maar je moet je niet blind staren op één meting. Kinderen zijn namelijk in de groei en dat gaat met schokjes. In een bepaalde periode groeien kinderen vooral in gewicht, om vervolgens weer een paar centimeter de hoogte in te schieten.

Groeicurve kind

Of je kind te dik is, is dus niet te bepalen aan de hand van één meting. De BMI van je kind moet meerdere keren worden gemeten. De uitkomsten daarvan komen in de groeicurve. Al die metingen – stipjes – vormen samen een lijntje. Het is belangrijk dat die lijn licht stijgt. Dat betekent dat je kind een gezond gewicht heeft. Geen vlakke lijn dus, maar ook niet te steil omhoog.

Minder beweging, meer snacks

Tegenwoordig zijn steeds meer kinderen te dik. Op zich niet zo raar als je bedenkt dat kinderen minder buitenspelen dan vroeger. Ook worden ze vaker dan vroeger met de auto naar school gebracht. Minder lichaamsbeweging dus. Tegelijkertijd krijgen kinderen meer calorieën en suikers binnen: snoep, frisdrank en ongezonde snacks zijn helemaal ingeburgerd.

Belangrijk weegmoment

Als je kind 6 jaar is, zit hij in een belangrijke fase van zijn ontwikkeling. Als je kind dan een te hoog BMI heeft, is dat zorgelijk. Kinderen die te dik worden, worden op die leeftijd namelijk snel zwaarder dan andere kinderen. Vooral bij jongens is dat verschil goed te zien. Artsen zullen daar dan ook goed op letten.

Te zware kinderen

Kortom, het is belangrijk om de BMI van je kind in de gaten te houden. Goed om te weten: als je kind op jonge leeftijd te zwaar is, wil dat niet per se zeggen dat hij als volwassene ook te dik zal zijn. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer zijn gewicht zegt over overgewicht op latere leeftijd. Als je kind van 11 te dik is, is de kans aanwezig dat hij als volwassene ook overgewicht zal hebben. Is hij op zijn 19e te dik, dan weet je bijna zeker dat hij een dikke volwassene zal worden.

Schrijf je nu gratis in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan

Anderen lezen nu ook

Borstvoeding goed aanleggen aan je borst

Borstvoeding goed aanleggen aan je borst
Neem je baby zo in de armen dat je buik tegen buik ligt met je baby. Je vingers bevinden zich minimaal 3 tot 4 cm achter de tepelaanzet en je duim zit aan de bovenkant van je borst.

Mijn baby wil niet meer aan de borst drinken

Mijn baby wil niet meer aan de borst drinken
Blog: "Aan de borst drinken bij mij, echt niet! Schoorvoetend liep ik met haar op de arm naar de keuken om de flessenwarmer aan te slingeren. Ze wil alleen melk uit een fles. Dat is balen."

Tweeling extreem eenkennig

Tweeling extreem eenkennig
Blog: "Rond hun eerste jaar werden onze tweelingdochters extreem eenkennig. Uit het niets begonnen ze, als ik bezoek kreeg hartverscheurend te huilen."

Je peuter tussen 1 en 3 jaar oud

Je peuter tussen 1 en 3 jaar oud
Je peuter tussen 1 en 3 jaar oud

Het leed dat waterpokken heet | blog Annemarie

Het leed dat waterpokken heet | blog Annemarie
Blog: "Ik ben echt wel wat gewend met zeven kinderen. Maar waterpokken bij een tweeling is werkelijk verschrikkelijk. Het begon met huilen, huilen en huilen."

baby 16 weken oud

baby 16 weken oud
Alles over je baby met 16 weken oud. Hoe is je baby in week 16 gegroeid?

Hiep hiep hoera babys 1e verjaardag!

Hiep hiep hoera babys 1e verjaardag!
Wat een bijzondere dag, je kindje wordt 1 jaar! Hij heeft zich van kleine baby ontwikkeld tot al een heel echt minimensje met een eigen karakter. Dat moet natuurlijk gevierd worden.

Je reactie op De BMI van je kind

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen