Flesvoeding en kunstvoeding

   Baby    Borstvoeding en fles    Flesvoeding

Starten met flesvoeding

Wanneer je hebt besloten om je kind geen borstvoeding te gaan geven maar flesvoeding is het goed om daar wat meer over te weten. Ook kan het zijn dat je gedurende de periode van borstvoeding geven op een gegeven moment wilt gaan afbouwen of dat de borstvoeding niet lukt.

Wat heb je nodig voor flesvoeding en wat moet je aanschaffen?

Wanneer je flesvoeding gaat geven heb je minimaal 2 flesjes nodig. Oriënteer je in de winkel op de diverse flessen die er te koop zijn en de verschillende spenen. Begin met een standaard fles en speen. Bij eventuele problemen kun je altijd wat anders aan gaan schaffen. Er zijn bijvoorbeeld speciale flessen voor kinderen met darmkrampjes, spenen voor snelle drinkers etc. In het begin kun je volstaan met het kleinste flesje waarneer je baby meer begint te drinken stap je over naar een grotere fles. Daarnaast is een flessenreiniger ook handig om de flessen goed schoon te kunnen krijgen. Koop niet direct teveel, als het jou en je baby goed bevalt, kun je meerdere flessen en spenen erbij kopen.

Bij deze online winkels kun je goede zuigflessen, zuigspenen en aanverwante artikelen kopen:
Babypark voeding

Standaard flesvoeding

Veel ouders vragen zich af of flesvoeding voldoende bevat. Natuurlijk is borstvoeding voor baby's de meest natuurlijke en meest geschikte voeding. Moedermelk bevat inderdaad unieke beschermende stoffen die helpen infecties te voorkomen. Ook bevat moedermelk prebiotische vezels, die zorgen voor een gezonde darmflora. De darmflora zorgt voor de grootse afweer, ofwel weerstand tegen ziekten. Daarnaast is een goede darmflora nodig voor een goede ontlasting.

Prebiotische vezels

Flesvoeding bevat tegenwoordig ook deze vezels. Men is er in geslaagd deze vezels toe te voegen en dus wordt flesvoeding hiermee steeds beter afgestemd op de behoeften van baby's.

Flesvoeding Hypoallergeen

Wanneer zou je moeten kiezen voor hypoallergene voeding in plaats van standaard voeding?

Het kan zijn dat je vermoedt dat je kind een voedselallergie heeft. Bij baby's is het meestal een allergie voor koemelk die klachten veroorzaakt. Ook kan het zijn dat je baby eczeem heeft. Dit is een aanwijzing die kan wijzen op een allergie. Daarnaast kan veel huilen, veel voeding teruggeven, krampjes, slecht slapen en onrustig zijn ook een aanwijzing zijn. Ook kun je letten op luchtwegklachten (verkoudheden), diarree en ontstoken oogjes. Vaak is een combinatie van klachten een aanwijzing dat je vermoed dat er meer aan de hand is.

Het is moeilijk om bij een baby vast te stellen of er sprake is van een allergie. Dit wordt wel gedaan door een zogenaamd eliminatietest. Door eerst voeding weg te laten en na een bepaalde periode weer toe te voegen kun je zien of de klachten eerst verminderen en vervolgens weer toenemen. Een dergelijke test dient uitgevoerd te worden onder toezicht van een (consultatieburo-)arts. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij of je partner of een ander familielid zoals broertjes en zusjes een allergie heeft. Je baby heeft dan een verhoogde kans ook een allergie te ontwikkelen. Dan doe je er verstandig aan preventief te werk te gaan en in plaats van standaard zuigelingen voeding direct te kiezen voor hypoallergene voeding. Doe dit altijd in samenwerking met een (consultatieburo-)arts.

Hongerige baby's

Wanneer is je baby een hongerige baby en zou je op voeding voor hongerige baby's moeten overgaan?

Merk je dat jouw baby niet genoeg heeft aan zijn fles. Is hij snel na zijn fles weer aan het huilen en onrustig en wordt hij ook tijdens zijn slaapje wakker, dan kan het zijn dat je baby niet genoeg verzadigd is. Sommige baby's verbruiken meer energie of de voeding is voor hen niet verzadigend genoeg. Je kunt je baby beter geen extra flesje geven. Doe dit alleen op advies van het consultatieburo. Je loopt het risico dat je baby anders teveel calorieën binnen krijgt.

Speciale voeding

Er is speciaal voor hongerige baby's kunstvoeding die meer verzadigd door hun speciale samenstelling. Ook kan het helpen je baby met een andere speen te voeden, wanneer zijn fles snel leeg is. Door een kleinere opening zal hij er meer moeite voor moeten doen.

Hoe bouw ik af van borstvoeding naar flesvoeding?

Wat verder handig is om te weten

Je kind doet er zo'n 15 a 20 minuten over om zijn of haar flesje leeg te drinken. Een pasgeboren baby vraagt ongeveer om de twee à drie uur een voeding. Een baby hoort minstens 6 voedingen per etmaal te krijgen. Voor de precieze bereiding van een flesje en de hoeveelheid die je je baby kunt geven volg je de aanwijzingen op de verpakking. Je kookt voor één flesje water en laat dit afkoelen tot handwarme temperatuur. Vervolgens voeg je voor elke 30 ml een afgestreken maatschepje poeder toe, na dit goed doorgeroerd te hebben is je flesje klaar.

Wanneer je weggaat met je baby kun je thuis je flesje al klaar maken. Maar wanneer je flesvoeding al hebt klaargemaakt is dit buiten de koelkast maximaal 1 uur houdbaar. Je kunt ook het water (gekookt) en de poeder apart meenemen. Hiervoor zijn bakjes verkrijgbaar waarin je meestal 3 voedingen apart kunt meenemen.

Welk merk?

Er zijn diverse fabrikanten die flesvoeding maken. In principe zijn alle merken goed, het kan echter wel handig zijn als jouw merk in alle supermarkten te koop is. Wanneer je niet goed weet welk merk je moet kiezen kun je advies vragen aan je verloskundige of aan het consultatieburo.

Verander niet telkens van merk. Het overgaan naar een ander merk (of ander soort voeding van hetzelfde merk) geeft een verandering van ontlasting! Ook zal je kindje soms even moeten wennen aan de nieuwe smaak. Je moet een ander soort voeding de tijd gunnen om te zien of het werkt. Houdt daar zeker twee weken voor aan.