Verzorging van je baby deel 2

   Baby    Baby verzorging    Verzorging baby deel2

Lees eerst Verzorging van je baby deel 1.
Nu, in zwangerschapsupdate week 32, gaan we verder met deel 2 van de verzorging van je baby.

Ontlasting

In principe heeft je baby iedere dag ontlasting, maar er kan ook wel eens een week tussenzitten. Bij flesvoeding hoort je kindje dagelijks te poepen, duurt het langer dan 2 à 3 dagen neem dan even contact op met het CB (=consultatie bureau) of met je eigen huisarts.

Bij borstvoedingsbaby’s kan de ontlasting wat onregelmatiger zijn, maar heeft je kindje na 3 tot 5 dagen nog niet gepoept, bel dan even met het CB of je huisarts. De kleur van de ontlasting van borstvoedingsbaby’s kan variëren en afhangen van de voeding van de moeder. Normaal gesproken is de ontlasting (oker)geel. Wanneer het groen is, kan dat komen doordat jij bijvoorbeeld spinazie hebt gegeten. Blijft de ontlasting van je kindje gedurende langere tijd groen, neem dan even contact op met het CB of je huisarts.

Wat te doen bij verstopping?

Verstopping ontstaat doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten, waardoor het vocht aan de poep onttrokken wordt. Hierdoor wordt het hard en wordt het pijnlijk bij het persen. Bij pasgeboren baby’s is verstopping niet een veel voorkomend probleem en heeft dan ook meestal een andere oorzaak. Neem hiervoor contact op met het CB of je huisarts. Bij borstvoedingsbaby’s blijft de ontlasting soms wat langer weg en daar kunnen ze wel last van krijgen. Kijk uit met het ‘helpen’ poepen met bijvoorbeeld een thermometer. Je kunt van binnen misschien iets beschadigen en je baby kan er luie darmpjes van krijgen. Het beste is het vanzelf te laten komen of je kindje te masseren (zie onderaan dit onderwerp). Gebruik nooit op eigen houtje laxeermiddelen e.d. Vraag altijd advies hierover aan het CB of je huisarts!

Wanneer baby’s overgaan van borst -of flesvoeding naar vast voedsel, ontstaan meestal de grootste problemen. Ze kunnen heftig reageren op bepaalde voeding, zoals banaan en wortel. Dat is een kwestie van uitproberen.

Massage voor baby’s met darmkrampjes en/of obstipatie

Hand over hand, van boven naar beneden, het buikje masseren. Beginnen onder de navel. Niet te veel druk uitoefenen.
Beide handen op het buikje leggen, linkerhand onder en dan lichtjes vibreren.
30 seconden de beentjes van de baby omhoog duwen, rechtervoetje boven (voor jou links) en met de klok meedraaien. Het rechterbovenbeentje duwt lichtjes over z’n eigen buikje.
6 tot 12 keer een halve maan beweging maken over het buikje. Je begint in de rechterlies van je kindje en wrijft over de navel heen, naar de linkerlies (met de klok mee dus). Dit doe je hand over hand.
Leg je kindje op zijn/haar rug en masseer hem/haar net boven de bilspleet in een cirkelvorm, met de klok mee.
30 seconden de beentjes van de baby omhoog duwen, rechtervoetje boven (voor jou links) en met de klok meedraaien. Het rechterbovenbeentje duwt lichtjes over z’n eigen buikje.

Geef bij de massage geen druk met je handen. Als jouw handen te groot zijn voor het buikje van je kind gebruik je alleen je vingers. Zorg voor warme handen en masseer bijvoorbeeld met venkelolie of speciale olie voor darmkrampjes.

Slapen

  • Zorg voor een niet te warme of te koude kamer. (Je kunt voor het slapen gaan de verwarming aanzetten, maar tijdens het slapen moet hij uit.)
  • Zorg voor een rookvrije omgeving.
  • Ventileer de ruimte regelmatig. Zorg er echter voor dat het niet tocht, wanneer je kindje in de kamer ligt.
  • Gebruik geen dekbedje, maar lakentjes en dekens.
  • Zorg ervoor dat er geen losse spullen in het bedje liggen of dat hij/zij de dekentjes los kan trekken.
  • Kleed de baby niet te warm en niet te koud.

Temperaturen

De gemiddelde temperatuur van een baby ligt tussen de 36.5 °C en de 37.5 °C. In de kraamperiode wordt je kindje dagelijks getemperatuurd. Dat is na de kraamtijd in principe niet meer nodig. Je hoeft je kindje alleen te temperaturen wanneer:

Hij/zij warm aanvoelt of klam is (rood/verhit ziet)
Hij/zij juist koud aanvoelt.
Hij/zij zijn eigen temperatuur nog niet voldoende kan regelen aan het einde van de kraamtijd.

Oren

Alleen de oorschelp van je baby schoonmaken, met een watje, gaasje of speciaal babywattenstaafje, met wat babyolie erop. Nooit in de ooringang gaan. Je kunt hierdoor het vuil juist naar binnen duwen of erger, het trommelvlies beschadigen!

Vast houden van je kindje

Ondersteun het hoofdje van je baby altijd goed, zodat het niet kan ‘knikken’, de spiertjes zijn nog niet genoeg ontwikkeld dat hij/zij het zelf omhoog kan houden.

Ogen

De oogjes maak je schoon van buiten naar binnen, zodat je het vuil niet in de oogjes wrijft. Wanneer oogjes ontstoken zijn (dicht gekleefd met gele pus en korstjes) van buiten naar binnen schoonmaken met een watje met gekookt en afgekoeld (mag lauw zijn) water. Was daarvoor eerst grondig je handen. Gebruik voor ieder oog een nieuw watje. Pas op met opgedroogde korstjes, die kunnen hard en scherp zijn en de huid rond de babyoogjes beschadigen!

Was na het schoonmaken weer grondig je handen, om niet het andere oog van je baby of jezelf te besmetten. Je kunt eventueel ook een druppeltje borstvoeding in het oogje spuiten, dat werkt ook ontsmettend. Gaat het op deze manier niet vanzelf over, ga dan even langs de huisarts, er is dan waarschijnlijk sprake van een virus of bacteriële infectie. Hiervoor zal hij/zij een gel voorschrijven zoals bijvoorbeeld Fucithalmic.

Urine

In principe heeft een baby tussen de 4 tot 6 plasluiers per dag. Urine hoort helder en geurloos te zijn.

Veiligheidsregels

  • Laat je baby nooit alleen op de commode. (De eerste tijd kunnen ze nog niet draaien, maar je weet nooit welke dag wel.)
  • Laat je baby nooit alleen in het badje. (Verdrinking is de belangrijkste doodsoorzaak binnen de groep privé- en sportongevallen. Bij de 0-4-jarige kinderen komen dodelijke verdrinkingsongevallen in en om de eigen woning het meeste voor. Bron Consument en Veiligheid. "Een 2-jarig meisje is gistermiddag verdronken in een kinderbadje. De peuter zat in het badje op een balkon, toen zij vermoedelijk kopje onder raakte.")
  • Laat je baby/klein kind nooit alleen bij je huisdieren (Ook niet bij de allerliefste, die nog nooit iemand kwaad heeft gedaan. Ook jowu hond of kat kan jaloers zijn. Of je dreumes trekt aan een staart of prikt in een oogje. Dat kan een reactie geven van je huisdier met verstrekkende gevolgen.)
  • Laat je baby nooit alleen bij andere (jonge) kinderen. Ze zullen de baby waarschijnlijk niet met opzet pijn willen doen, maar willen kroelen en gaan er bovenop liggen of ze willen de baby optillen, dat zien ze jou immers ook doen.
  • Laat je baby nooit alleen in de kinderstoel. Het is nu nog niet direct aan de orde, maar later wel. Van de één op de andere dag klimt je kindje uit de stoel en je zult zien dat je dan net de kamer uit bent gelopen.

Lees ook de Tips voor een veilig en baby-proof huis

Vitamine D

Elk kind moet dagelijks 3 druppels vitamine D krijgen tot aan het derde levensjaar. Dit i.v.m. het voorkomen van ‘de Engelse ziekte’ ofwel Rachitis wat door een tekort aan vitamine D (en zonlicht) kan ontstaan. Rachitis is een aandoening die onvoldoende volharding van de botten veroorzaakt. Wanneer het kind eenmaal gaat lopen, zullen de niet verharden botten van de beentjes het gewicht niet aankunnen en krom gaan staan. Later zal de rug krom groeien en uiteindelijk het schedeldak instorten. Men kwam er toen achter dat de rijkere kinderen die geregeld levertraan kregen, hier geen last van hadden. De arme kinderen wel. Levertraan is namelijk rijk aan vitamine D, wat weer zorgt voor een goede opname van calcium en magnesium. Levertraan was echter niet zo populair bij kinderen en men heeft nu het bekende vitamine preparaat ervoor in de plaats gemaakt.

Vitamine K

Wanneer je volledige borstvoeding geeft, moet je je kindje vanaf twee weken tot en met de derde maand 3 druppels vitamine K per dag geven. Dit is i.v.m de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan mogelijk leiden tot diverse inwendige bloedingen. Een baby kan het zelf nog niet aanmaken, omdat zijn/haar darmflora nog niet geheel ontwikkeld is. Het recept krijg je van de verloskundige en het kan opgehaald worden bij je apotheek. Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd en daarom voor deze baby’s niet nodig.