Als je kindje een kinderziekte heeft

   Baby    Baby gezondheid    Kinderziektes

Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. KindjeKlein zet alle kinderziektes voor je op een rij.

Wat zijn kinderziekten?

Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.

Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes

Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.

Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma

RS-virus

Een infectie met het Respiratoir Syncytiaal-virus (RS-virus) lijkt erg op een verkoudheid. Het virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Het kindje heeft een verstopte neus en slijm in zijn longetjes. Daardoor kan hij piepgeluiden maken bij het ademhalen of hijgerig naar lucht happen. Een ander symptoom is hoesten en daarbij slijm opgeven. Als een kindje erg benauwd is, kan het zijn dat hij in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Gemiddeld is een kindje er na tien dagen weer bovenop.
Baby's die vóór de 32ste week geboren worden, krijgen doorgaans het advies een RS vaccinatie te laten zetten. Het beschermt tegen een verkoudheidsvirus die in de winter heerst en waartegen premature baby's niet goed opgewassen zijn; ze kunnen erdoor op de intensive care terecht komen. In de wintermaanden krijgen de baby's injectie's en antistoffen.

Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma