Als je kindje een kinderziekte heeft

   Baby    Baby gezondheid    Kinderziektes

Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. KindjeKlein zet alle kinderziektes voor je op een rij.

Wat zijn kinderziekten?

Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.

Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes

Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.

Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma

vaccinatie

De bof

Ziekte: de bof is de bekende ‘bolle-wangen-ziekte’. Het bofvirus zorgt voor zwelling van de speekselklieren. De bof komt voornamelijk voor bij kinderen tussen zes en tien jaar.
Besmetting: via hoesten, niezen, praten en handcontact. De bof is zeer besmettelijk.
Ziekteverschijnselen: geen eetlust, pijn bij het kauwen, hoofdpijn, buikpijn en lichte koorts. Na een paar dagen ontstaat een zwelling onder, net voor het oor die zich uitbreidt naar de hals. Soms zwellen de speekselklieren onder de tong en onderkaak ook op. Bij jongens na het begin van de puberteit en bij mannen kan een zaadbalontsteking optreden. Ook een hersenvliesontsteking kan als complicatie optreden.
Vaccinatie: in de BMR-prik, die kindjes krijgen met veertien maanden en op hun negende. Ze krijgen dus twee vaccinaties tegen de bof.