Als je kindje een kinderziekte heeft

   Baby    Baby gezondheid    Kinderziektes

Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. KindjeKlein zet alle kinderziektes voor je op een rij.

Wat zijn kinderziekten?

Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.

Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes

Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.

Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma

vaccinatie kinkhoest

Kinkhoest

Ziekte: kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en komt veel voor in Nederland.
Besmetting: via niezen en hoesten.
Ziekteverschijnselen: in eerste instantie loopneus, hoesten en een lichte temperatuurverhoging. Na een week of twee hoestaanvallen, vooral ’s avonds, in combinatie met benauwdheid, gierende ademhaling en soms overgeven. Aan het einde van zo’n reeks aanvallen hoest het kindje taai wit slijm op via zijn mond en neus. Ook kan het kindje nu last hebben van neusbloeding en bloedingen in het bindvlies van het oog. Tussen de aanvallen door voelt het kindje zich niet ziek. Mogelijke complicaties zijn longontsteking en (bij zuigelingen) een permanente hersenbeschadiging door zuurstoftekort tijdens de hoestbuien.
Vaccinatie: in de DKTP-prik, die kindjes krijgen met twee, drie, vier en elf maanden en op hun vierde. Ze krijgen dus vijf vaccinaties tegen kinkhoest.