Als je kindje een kinderziekte heeft

   Baby    Baby gezondheid    Kinderziektes

Het is niet leuk als je kindje ziek is. Gelukkig is het meestal onschuldig. Maar van een kinderziekte kan je kindje behoorlijk last hebben. ikbenZwanger.com zet alle kinderziektes voor je op een rij.

Wat zijn kinderziekten?

Bijna alle kinderen maken in de eerste twee jaar van hun leven één of meerdere kinderziektes door. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk, waardoor kinderen de ziekte oplopen zodra ze ermee in contact komen. Op zich niet erg, want het vergroot hun weerstand. Bovendien hebben kinderen veel minder last van kinderziektes dan volwassenen die een kinderziekte oplopen. Hebben kindjes een kinderziekte eenmaal gehad, dan hebben ze antistoffen in hun lichaam. Daardoor zijn ze er levenslang immuun voor, voor de meeste althans.

Vaccinaties tegen ernstige kinderziektes

Sommige kinderziektes zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Ze kunnen tot heftige complicaties leiden en kinderen kunnen er zelfs aan overlijden. Daarom heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma ontwikkeld. Vanaf de leeftijd van twee maanden tot twaalf jaar krijgen kinderen dertien (jongens) of zestien (meisjes) prikken, de vaccinaties, verdeeld over meerdere fasen. Dankzij de inentingen worden kinderen immuun voor twaalf ernstige infectieziektes.

Kinderziektes niet in het Rijksvaccinatieprogramma

Kinderziektes in het Rijksvaccinatieprogramma

vaccinatie

Pneumokokken

Ziekte: pneumokokken wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. Daar zijn 92 typen van, tegen 10 veelvoorkomende is een vaccin ontwikkeld. Pneumokokken komt veel voor bij kinderen onder de twee jaar.
Besmetting: door hoesten of niezen. Veel gezonde mensen hebben de pneumokokkenbacterie bij zich maar worden niet ziek. Zij kunnen anderen wel besmetten.
Ziekteverschijnselen: pneumokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking, bronchitis en middenoorontsteking. Vooral bij kinderen onder de twee jaar en ouderen komt de ziekte veel voor. De tijd tussen de besmetting en ziek worden varieert van minder dan een dag (bij bloedvergiftiging) tot een week (bij hersenvliesontsteking). 
Vaccinatie: in de Pneu-prik, die kindjes krijgen met twee, drie, vier en elf maanden. Ze krijgen dus vier vaccinaties tegen pneumokokken.

Schrijf je nu in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan